dimecres, 23 de novembre del 2011

LES EXPECTATIVES DE FUTUR DE I.J. ALTER (fase 2)





Objectiu: saber les expectaives de futur de I.J, alumne del grup ATER.
Procediment: a partir d'unes preguntes establertes, I.J ha fet una redacció sobre el grup ALTER:






                               




                                                   REDACCIÓ RELALITAZADA PER I.J.


Hola me llamo  I. J. , tengo 15 años, y aunque debería ir a 4º de ESO aún estoy en 2º.
Estoy en el programa ALTER porque en la clase ordinaria no estudiaba, y por eso el curso pasado me propusieron para el programa.
Para entrar en él, me informaron a mi y a mi familia de este programa y para ver si estábamos de acuerdo de que entrara. Dijimos que sí.
El ALTER es un programa que se viene a clase una vez a la semana para estudiar castellano, catalán y matemáticas. Vengo al instituto los miércoles de 8.00 a 14.05.
Los martes vou a hablar con la educadora social durante dos horas.
El resto de la semana voy a un talles de coches, a las afueras del pueblo para aprender el oficio que me gusta: mecánico.
Por a hora estoy solo en clase, pero espero que lleguen pronto mis compañeros porque me siento muy solo.
En clase utilizamos: libros, fichas, trabajo en la pizarra y libreta, trabajo en el ordenador con páginas web...
Estoy satisfecho com mis profesoras, porque aprendo cosas.
Mis expectativas de futuro son: acabar el programa y aprender lo máximo posiblre para el día de mañana poder tener mi propio taller. En eso no tendré problema porque mi padre tiene tres talleres de coches en Cuenca. Así es que cuando pueda me iré allí a trabajar y a ver si también me puedo sacar la ESO.

                                                                                                                                          REDACCIÓ CORREGIDA

Redacicó feta per l'alumne  partir d'aquesta entrevista

1. En quin programa estàs ?
2. Saps quins objectius pretén aquest programa? Us han informat a la vostra família i a tu?
3. Quines  expectatives tens de cara als teus estudis?
4. Quin clima de treball teniu a l’aula?
5. Quins materials utilitzeu per realitzar les vostres classes?
6. Quins recursos organitzatius utilitzeu (agrupaments, metodologia....?
7. Et sents  satisfet/ insatisfet amb el teu professorat i les tasques que realitzeu?
8. Creus que es podria millorar l’ambient, l’organització, els continguts.... de classe? En cas de ser afirmatiu, especificar què....

dimarts, 22 de novembre del 2011

UNA ALTRA MEDIACIÓ AMB X!!! (fase 2)


Bé aquesta mediació d'avui també ha sigut inesperada.
Ahir al matí em vaig assabentar que X es va barallar amb una altra alumna a l'hora de la sortida.
Com que tenia sessió amb X, he decidit de veure si l'altra alumna, que anomenaré N, volia fer una mediació amb l'objectiu d'aclarir els esdeveniments.
Bé, N ha acceptat i hem començat el procés llegint les normes bàsiques de la Mediació de conflictes.
Us resumiré el que ha passat per tal que no sigui tan extens.
Aquestes noies eren amigues, però N sols coneixia a  l'aula a X, però X tenia altres amigues. X va oferir a N que podia anar amb elles però N no se sentia acceptada i va cercar una altra amiga del mateix curs, M. Ara N sempre va amb M i X ha agafat cels perquè no va amb ella. Pensa que l'ha deixat de banda.
A més hem de sumar els rumors: que si uns li diuen a N que no vagi amb X perquè li causarà problemes, que si altres li diuen a X que M i N malparlen d'ella. O sigui l'efecte bola de neu.
Idò, divendres en sortir a les 14'05 h.  tots desitjosos de cap de setmana, X va empényer N, tot i que diu que va ser sense voler, ja que a la sortida hi havia molta aglomeració d'alumnes. La reacció de N va ser pegar-li una patada a X, i clar, es va desencadenar la baralla i els insults.
Avui parlant, hem vist que ha sigut un incident puntual. N ha demanat perdó a X per haver-li pegat i X també ho ha fet, tot i que s'ha posat molt nerviosa en fer-ho.
En conclusió, el que semblava un fet ocasional, ha resultat ser el cúmul de la ràbia que té X perquè N s'ha cercat una altra amiga amb la qual es troba millor. X volia que anés amb el seu grup, però no l'acceptaven. Amb la qual cosa N va optar per cercar una noia que la tractés millor. Aquest distanciament ha ferit X. I sobretot, també el refiar-se del que diuen uns i altres.
Han acordat que poden continuar sent amigues però no amb EXCLUSIVITAT. I, sobretot, han acceptat acceptar-se l'una a l'altra sense coaccions i sense fer cas a rumors, i no actuar sense verificar el què diuen.
La part negativa: l'expulsió de X i de N durant cinc dies, encara que se'ls donarà l'oportunitat de venir una hora al dia.
He tornat a parlar amb prefectura per tal que l'expulsió sigui interna, que per això hem fet l'horari, però m'han tornat a dir que NOOOOOO.
Més no puc fer


PRESENTACIONS
1) Hola. El meu nom és Consol i sóc mediadora
2) Em satisfà molt que hàgiu decidit utilitzar aquest programa de mediació per a resoldre el vostre problema.
3) Podríeu indicar-nos el vostre nom?
4) Quelcom que digueu és confidencial, excepte les referències a l’abús de nens i amenaces serioses de violència. Hem d’informar d’aquestes situacions al coordinador del programa.

REGLES BÀSIQUES
5) Es necessita que aprovis sis regles per tal que puguem ajudar-te. (A la PERSONA 1 i a la PERSONA 2 alternativament):
Estàs d’acord de no interrompre?
Estàs d’acord en ser tan honest/a com sigui possible?
Estàs d’acord en esforçar-te per resoldre el problema?

Estàs d’acord en no insultar i desqualificar?
Estàs d’acord en esforçar-te per resoldre el problema?
Estàs d’acord en parlar-nos a nosaltres directament al principi?

DEFINIR EL PROBLEMA I DESCOBRIR LES NECESSITATS
6) Escull una de les persones per parlar primer. (A la PERSONA 1 i a la PERSONA 2 alternativament)
7) Pots dir-nos què va succeir?
8) Com et fa sentir la situació?
9) (Fes preguntes obertes). Per exemple: des de quan es dóna aquesta situació? Què significa per a tu el que està passant? Com t’afecta?
10) Què necessites per tal que es resolgui el problema?
TROBAR SOLUCIONS
11) Què pots fer per solucionar el problema? Et sembla bé?
12) Si torna a succeir, què podries fer de manera diferent?
13) Es soluciona el problema? (Si la resposta es SÍ, fi del procediment. Si es NO, tornar al pas 9).
Digues als teus amics que el problema s’ha resolt, així s’evitaran rumors.
Enhorabona. Heu treballat adequadament per solucionar el problema.
  • Omplir l’informe (o acta) de Mediació.
REGISTRE D’ACORD PER AL SERVEI DE MEDIACIÓ1
Nosaltres,  X iN
Acordem que la solució trobada al nostre conflicte és: No fer cas del que diuen els altres sobre nosaltres, si no estem segures que és cert. Abans érem amigues i ho podem tornar a ser, sempre i quan ens respectem.
Tornarem a reunir-nos per fer un seguiment de l’acord el dia: 2 de desembre de 2011
Ens comprometem a complir el que s’ha exposat anteriorment.
Lloc i data:
Firmes de les parts

Mediadors/es: Consol Pons

dimarts, 15 de novembre del 2011

EL CONSENTIMENT DE DIALOGAR DE X? (fase 2)




La setmana passada li vaig proposar a X que escrigués alguna vivència seva que la hagués marcat. Li vaig dir que ho fes per ella amb l'objectiu que recordés i reflexionés sobre les seves experiències viscudes. També li vaig dir que aquell escrit era per ella i que quan ho trobés oportú me'l podria ensenyar si volia, i si no volia no passava res.
Avui, com sempre ha vingut xerradora, que està molt contenta perquè ja ho ha deixat amb el nuvi i es controla a les classes. Aquest fet l'he pogut comprovar perquè alguns professors m'han tornat la graella de la conducta-diana: impulsivitat, i en totes les classes posava B i MB (fet que m'ha alegrat molt, clar).

La meva sorpresa ha estat quan m'ha dit que em volia ensenyar algo que havia escrit, perquè li agrada molt.
Ahí va això:
LA VIDA ÉS DURA
SÍ puede ser, pero poco a poco  no, vale la pena vivirla.Es dura cuando te sientes solo, cuando te hacen sentir mal, cuando crees que no hay nadie en quien puedas confiar, cuando te sientes sola...Cuando el mas mínimo detalle te hace llorar, o recordar cosas que te han pasado.¿Sabes cuando es dura la vida?Cuando no la disfrutas, cuando no aprendes a valorar el hecho de respirar, cuando el estar vivo es lo mas maravilloso.No les miento a mi me han pasado muchas cosas a mis escasos 14 años, he sufrido de desprecios, de humillaciones, de gente que me quiere ver abajo, de gente que me odió, de gente que nada más busca el mal, pero de esa gente estamos rodeados, yo ahora me digo, por que buscas el mal de las personas, si hay muchas, que te hacen sentir bien.El fracaso no existe, existen los errores.El mundo en el que se vive, o el entorno, se lo da cada persona, los hechos son los que hablan, bien o mal, siempre lo bueno o lo malo con el tiempo, se recompensa.Yo he sufrido maltratos físicos y psicológicos, he deseado muchas cosas que muchos gozan, la riqueza no lo da todo la pobreza tampoco, lo que te hace crecer son las ganas de salir adelante, las ganas de ser tu misma, los propósitos, las metas, lo que quieres hacer.Primero que todo debo pensar en mi, no buscando depender de nadie, saber que si lo quiero hacer lo haga.Si, la vida no es fácil pero hay cada de talle, una mirada, una palabra, una sonrisa, un hola, un adiós, todo cuesta pero a veces uno se lo hace mas complicado, tal vez yo peco de ser una persona rencorosa, una persona, que todo lo vive y todo lo siente, una persona que llora.Una persona común como tu y como yo, la diferencia es que yo le he encontrado sentido a la vida en vez de buscar mi mal prefiero encontrar mi bien, porque tu tienes la llave de tu felicidad y porque hay una vida que vivir.Gracias a la vida soy la persona que soy, y le agradezco a los que mas me han hecho daño, por que me han hecho mas fuerte...


La veritat és que m'he sentit molt contenta que X volgués compartir amb mi el que havia escrit. M'ha fet llegir-lo en veu alta i com que anava a poc a poc perquè volia assimilar la informació, em deia que llegís més ràpid.
Conclusió del dia: meravellosa. He sentit per primera vegada que X comença a obrir-se i que va controlant-se. Espero que segueixi així. 

divendres, 11 de novembre del 2011

DIFUSIÓ DE LA MEDIACIÓ AL CENTRE (fase2)

Objectiu: difondre el servei de mediació al centre, per a què serveix, qui el pot utilitzar....

Per tal de difondre el servei de Mediació de Conflictes al centre, hem fet uns cartells ben visibles que estan al hall de l'institut.
Ara estem a l'espera de poder comprar una bústia en condicions per tal que les persones (alumnes, professors...) que vulguin fer servir aquest servei, ho sol·licitin. Però com que l'economia de l'institut està com està: en nombres vermells, no sabem si el secretari ens donarà el vist-i-plau per comprar-ne una. Si no la podem comprar l'haurem d'improvisar.
També estem fent punts de llibre, per repartir entre l'alumnat.
També, hem elaborat, i hi estem elaborat, unes fitxes a partir de les quals treballar en les tutories.
Pròximament, vindrà una formadora que s'encarregarà de formar-nos (una altra vegada a alguns) al professorat, alumnat i pares implicats.
Aquí us pos la fitxa i els cartells informatius.



dimarts, 8 de novembre del 2011

EL DESBLOQUEIX I LA TORNADA DE X (fase 2)

Objectiu: valorar la situació en que es troba X després d'una setmana d'expulsió.

Ahir dilluns 7 de novembre em vaig quedar molt mosca, perquè X va passar pel meu costat i ni tan sols em va mirar a la cara, ni em va saludar, ni res de res.
El meu sentiment va ser terrible, perquè vaig pensar en què s'havia bloquejat, que l'havia pressionat massa per conduir-la a la conversa de temes que no volia parlar.
Tot va venir perquè va fer salera un dia, en el qual jo estava intentant que no l'expulsessin i que me l'enviessin a la meva aula durant els dies d'expulsió, ja que considerava que seria contraproduent per ella. Li vaig escriure pel facebook que no em semblava bé el que havia fet. I ella em va contestar que la deixés en pau i que no volia la meva ajuda.

1r pas d'avui: ja al matí he pensat que si X no volia venir amb mi, la deixaria que no vingués, que elegís lliurement el què volia fer. No forçar-la i cercar el seu consentiment a venir, o no. Després del que havia passat ahir, no volia empitjorar la situació ni que em rebutgés.
2n pas: he esperat a la porta de l'aula de suport, i quina ha sigut la meva sorpresa que venia contenta cara mi, m'ha saludat, hem entrat, segut i ha començat a xerrar sense que li demanés.
3r pas: li he dit que jo havia comés una errada en forçar-la a xerrar de coses de les quals no volia xerrar. Li he explicat  que com totes les persones, de vegades ens precipitem en les nostres actuacions. La seva resposta ha sigut que em va contestar malament pel facebook perquè estava enfadada, però no amb mi. Que havia reflexionat sobre el que havia fet i que la meva intenció havia sigut bona.
4t pas: una vegada aclarit tot li he regalat un poema " Acompanyar", l'hi he llegit i li he dit que era això el que volia fer jo amb ella, si hi estava disposada. Li ha agradat moltíssim i l'ha guardat.
5è pas: com que feia un bon dia, i ella tenia ganes de xerrar, li he proposat de sortir de l'aula a fer una cocacola al bar de fora de l'institut. Ella encantada i jo també.
Ha parlat del que ella a volgut, i inclús m'ha demanat consell.

Conclusió: per la meva banda vaig voler precipitar un esdeveniments  massa aviat. X encara no està preparada per parlar sobre els seus problemes, preocupacions... més internes. Sí que em parla de les baralles que té amb les amigues, que ho ha deixat amb el nuvi, que no li agraden els professors perquè sempre li estan cridant....
Ara sé que li he de donar temps, espai i confiança. ROMA NO ES VA FER EN UN DIA.
Per cert aquí teniu el poema, és preciós.


«ACOMPANYAR
»Només et puc acompanyar des del meu propi camí. »Sense forçar el teu pas ni eludir el teu destí. »Només et puc acompanyar »amb el suport distant i proper de la meva muda presència, »ajudant-te en la teva recerca, »alimentant la ciència del teu ésser irrepetible, »de la teva infinita consciència.
»Només et puc acompanyar »amb l’honestedat de la meva recerca inacabada,»sense trepitjar el teu camí, »sense suprimir el teu esforç »ni escurçar la distància de la teva pròpia senda, »deixant que tu siguis l’únic protagonista de la trama »que brolla multiforme i misteriosa de la infinita font de la teva ànima.
»Només et puc acompanyar respectant la teva història. »Per això mai no seré ni el teu salvador, »ni el teu messies, ni la teva estrella; »només un germà que camina al teu costat, »sense contaminar la teva recerca amb el meu llast.
»T’acompanyo en la llibertat i en el respecte, »vull que tu siguis el model del teu motlle »i l’artesà que forgi l’acer del teu esperit. »No cantaré el teu cant. »No esborraré la teva empremta. »Simplement, quan estiguis cansat, »t’oferiré la meva mà, t’indicaré la teva estrella »i sabràs que camino al teu costat.»

Héctor Valenzuela

dimecres, 2 de novembre del 2011

EXPULSIONS INTERNES (fase 2)

Objectiu: reducció de les expulsions externes.

Arran que han expulsat X durant tres dies a casa, fet que no em va agradar mica, ja que juntava els caps de setmana i els ponts (nou dies en total), vaig proposar que vingués aquesta setmana a classe durant les meves hores.
Vaig estar parlant amb la coordinadora del grup de mediació i hem arribat a plantejar a l'equip directiu les expulsions internes. O sigui, que l'alumnat expulsat no estarà fora de l'institut, sinó que haurà de assistir-hi, però no a la seva aula.
Hem fet un horari amb les  hores buides dels membres del grup de mediació i, ara per ara, estem negociant amb l'equip directiu per tal de posar aquesta idea en marxa, ja que creiem que les expulsions el que fan, la majoria de vegades, és empitjorar una situació o conducta. Els nens i nenes expulsats, normalment, es passen el dia al carrer, bé perquè els pares no poden  cuidar d'ells perquè estan fent feina, o perquè no poden controlar-los.
Per tant, per a aquests nens l'expulsió és un regal i un empitjorament en el retorn al centre.
Espero que l'ED ens doni el vist-i-plau, ja que tenim tot l'horari cobert.
Aquests nens, vindran a l'institut, però estaran amb el professor del grup de mediació inclús a l'hora dels patis.
El que es pretén és que no passin el dia al carrer, que no es descontrolin ni que vagin abandonant el sistema educatiu.


ATENCIÓ A ALUMNES SANCIONATS




Dilluns


Dimarts Dimecres Dijous Divendres
8:00-8:55
Consol ( G)
Mª José (G)


Consol (G) Mª José Mª José Mª José
8:55-9:50
Assumpta (Or.)


Cati (G) Fanny (G) Assumpta (Or.) Estela (G)
9:50-10:45
Luz (GB)


Teresa (G) Elsa (G)
Salva (GB)



Elsa (G)
10:45-11:05
Salva Alonso



Teresa Pulido Fanny Ortiz
Assumpta
Sinarcas
Estela Bence
11:05-12:00
Salva (G)



Cati Mª José (coord.) Mª José (coord.) Teresa (GB)
12:00-12:55
Teresa (G)



Consol Elsa (GB)
Samuel (PF)
Antonio (PF)
Pere (GB)
12:55-13:10
Sònia Torres
Torres


Luz Saldaña Elsa Mayol Mª José Rodríguez Pere Lluís
13:10-14:05
Mª José



Luz (G) Mª José Pere (G) Sònia (G)
14:05-15:00




Sònia (G)







Les professores Consol Pons i Cati Ramon no tenen cap atenció durant els patis com a compensació al fet de dedicar-hi una hora lliure del seu horari.

Aspectes organitzatius:

  • L’horari s’ha elaborat tenint en compte al professorat de matí, ja que aquesta atenció , en principi, només es durà a terme durant el matí.
  • L’atenció es realitzarà a la biblioteca.
  • Els alumnes disposaran de dos esplais:
    • 1r esplai: 10:25-10:45
    • 2n esplai: 12:40-12:55
  • Durant cada sessió es realitzaran tasques relacionades amb les matèries curriculars i tasques de carácter educatiu relatives a les causes que han originat la sanció. En el treball de les matèries s’intentarà seguir l’horari escolar de l’alumnat, és a dir, si en el moment que es troba amb nosaltres el seu grup té classe de Llengua Catalana, ell/ella haurà de realitzar les tasques d’aquesta matèria.
  • A la biblioteca el professorat disposarà de tres documents:
    • Un quadernet, amb una graella, per dur a terme un seguiment de l’alumnat: assistència, actitud i feina.
    • Una fulla amb la feina setmanal de cadascuna de les matèries.
    • L’horari de cada alumne.
  • La coordinadora de mediació s’encarregarà de fer arribar aquestos documents a la biblioteca cada dilluns a primera hora.
  • A la sala de professors hi haurà un quadernet perquè cada professor titular escriga la feina setmanal que ha de realitzar l’alumnat sancionat


EL GRUP ALTER (fase 1i2)

Per fi ha començat el grup ALTER!!!
Després d'haver revisat la documentació legal d'aquest programa durant aquests dies en el quals encara no havien començat, per fi avui, he  pogut entrar a una classe.
Objectiu:  1. Conèixer les característiques de l'alumnat i els seus interessos.
                2. Comprovar que l'alumnat està aprofitant, o no, el programa.
Avui he entrat al grup, bé per ara sols hi ha un alumne. Aquest ja el vaig tenir fa 3 cursos, i ha fet un canvi de 180 graus en el seu comportament. Abans venia a l'institut  per obligació, però ara per ara, ve amb gana.
Els  nens del grup acudeixen a l'institut un dia per setmana en el que fan català, castellà, matemàtiques i HS.
La resta dels dies estan fent pràctiques en empreses.
A veure si ja comencen l'alumnat que queda per incorporar-s'hi i puc fer un millor seguiment.
Una vegada he sortit de la classe, com que ja havia acabat el meu horari, he anat a l'empresa on assisteix diàriament I.J. i li he fet una enquesta d'escala d'1 a 5 a l'empresari.


NOM DE L'ALUMNE: I.J
EMPRESA: Citroen, Santa Eulària
DATA: 2/11/11

Expressi d'1 a 5 les següents qüestions (1 mai a 5 sempre o abans d'hora)


Arriba a l'hora convenida
1 2 3 4
Mostra interés per les explicacions
1 2 3 4 5
Està distret mentre se li explica una tasca
1 2 3 4 5
Té un bon comportament a la feina
1 2 3 4 5
Es distreu o fa altres coses mentre té encomanada una
 feina
1 2 3 4 53 4 5
Parteix abans d'hora de la feina
1 2 3 4 5
El contractaria en cas que li fes falta personal
1 2 3 4 5